Valley house

Mimicking geography – contemplating landscape

Ten row houses with atelier space
Bagà, Barcelona

ETSAB, 10/2014
Design III
Prof. Roger Such

 

These row houses want to find a structural clarity to organize spaces and uses as well as to integrate in the place. The line of houses is located in a valley, parallel to the river, and therefore the houses have an amazing view both in their front and rear facades.

The structure, organized with four supporting walls per house, creates therefore three long spaces. Each of the spaces has a specific use: day area, night area and workspace. In addition, this structure allows to create several patios in the house, multiplying the views towards the landscape.

Finally, the volume mimicks the geography where it is located, by having butterfly roofs that follow the shape of the valley and therefore help contemplate nature.